3 Ekim 2013 Perşembe

Altın Başak Otunun Yararları


       Altınbaşak otu, bileşikgiller grubunun otsu nitelik gösteren bir üyesidir. Adındaki altın vurgusunu, çiçeklerinin naturel rengine borçludur. Mesane bitkisi, böbrek bitkisi, altın asa adlarıyla bilindiği yöreler de bulunmaktadır. Farklı özelliklerde tahmini 100’den çok çeşidi vardır. Yeryüzü üstünde ilk rastlandığı coğrafya Kanada çevresi olarak bilinmektedir. Anavatanından evvel Avrupa’ya, oradan da Anadolu topraklarına getirildiği düşünülmektedir.

         Altınbaşak bitkisi, sıkça 60 - 80 santimetre dolaylarında bir uzunluğa ulaşabilir. Birçok türünde dik biçimde rastlanan gövdesi tipik bir vazo otu görüntüsü arz eder. Genel Olarak gövdesinin orta kısmından itibaren tepesine dek demetler durumunda sarı çiçekleri bulunmaktadır. Bu çiçeklerin yetiştiği kısımlarda bir nebze dallanma görülebilir. Otsu olmasına karşın çok senelik bir bitki türüdür. Çiçekleri yaz ortalarından başlayarak ekim başına kadar toplanabilmektedir.

         Çoğu vakit orman kıyılarında, çayırlı yerlerde kendi kendine yetişmiş durumda rastlanır. Anadolu’nun şifalı bitkiler kültüründe de olabildiğince tanınmış olan altınbaşak bitkisi, başta faydalarıyla pek çok yerde kişi sağlığına hizmet etmektedir. Fazla değerli bir bitkisel tedavi enstrümanı olan altınbaşak bitkisi, özellikle boşaltım sistemine yararlı yapısıyla tam olarak bir şifa kaynağıdır. Altınbaşak otunun faydaları hususunda bir kaç özellik sayılması icap ederse bunlar ;

• İdrar söktürücü oluşu,
• Kandaki toksinleri atıcı etkisi,
• Böbrek taşı düşürmeye destek oluşu,
• Boşaltım yollarındaki iltihaplara karşı tesirli oluşu,
• Bağırsak hastalıklarında ferahlatıcı etkisi,
• Yaraların tedavi sürecini hızlandırıcı olması,
• Tansiyon azaltıcı tesiri,
• Uykusuzluk problemine yararlı oluşu,
• Romatizma ile varis sorunlarına faydalı gelmesi biçiminde listelenebilir.

          Hasat zamanında yani yaz ortası ile ekim başı arasında toplanan çiçekleri, isteğe göre kuru ya da yaş kullanılabilmektedir. Kuru Ya da yaş haldeyken çayı yapılarak tüketilebilir. Başta içsel hastalıklara etkimesi bakımından bu biçimde tüketimi uygundur. Fakat kurutulmuş çiçekleri toz şekline getirilmek vasıtasıyla farklı yaralara da sürülebilmektedir. Bu yolla da üst tarafta söylediğimiz yaraların tedavi olmasını hızlandırıcı özelliğinden istifade edilebilir.

          Tüm bunların yanı sıra hatırlatmak gerekmektedir ki ; her ne kadar böbrek, mesane, idrar gibi boşaltım problemlerine çözümler sunsa da, kronik böbrek hastalığı bulunanların, altınbaşak otu ürünlerini Kesinlikle bir hekim gözetiminde kullanması gereklidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder