Ahlat
ağacı , yabani olarak yetişebilen ve Gülgiller familyasından olan bir
ağaçtır. Çakal armudu olarak da tanınan bu yabani armut, her koşulda
yetişebilir. Ormanlık Bölgelerde daha yaygın bir biçimde bulunmaktadır.
Bulundukları bölgenin niteliklerine göre beş ile dokuz metre arasında
büyüyebilmektedir. Karakteristik etkisi ise kısaca bir ağaç çeşidi olmasıdır.
Ağlat ağacı Yaprak kısmı yaygın olarak dar, kısaca, tüylü ve gri renge
sahiptir. Son baharda çiçek açan bu ağacın meyveleri yaz aylarında ise
olgunlaşmaktadır. Ahlat ağacı genel nitelikleri içinde meyvelerinin çok
tüketiminin kabız yapmasıdır. Ahlat ağacına armut aşısı yapılarak normal armut
üretimi de yapılabilmektedir. Ahlatın en değerli nitelikleri içinde zehirli
haşere sokmasında filizlerinin kullanılabilmesidir. Ahlat meyvesinin içerisinde
kişi sağlığı bakımından çok yararlı olan pektin, vitamin C ve vitamin B1
bulunmaktadır.
Ahlatın Faydaları
• İdrar yollarındaki iltihabı kurutur,
• Vücuttaki zarar verici maddelerin tahliye edilmesini
sağlar,
• Sinirsel hastalıklara ve gerginliğine faydalı gelir
• İdrar söktürür,
• İshali durdurur,
• Kalbi korur hemde kuvvetlendirir,
• Zehirli hayvan ile haşarat sokmasında zehrin tesirini
imha eder.
Ahlat
ağacının meyveleri denli yaprakları da çok yararlı hemde şifalıdır. Ahlat
yapraklarından kaynatılarak elde edilen çay idrar yolları iltihabı ve
enfeksiyonunu kısa süreçte tedavi eder. Ahlat yani yaban armudu diyare
tedavisinde çok faydalıdır. Ahlat sıcak suda kaynatılır ve bu su içilirse
ishali kısa zamanda durdurmaktadır. Aynı sürede zehirli haşere sokmalarında
zehri etkisiz duruma getirir. Bunun amacıyla ahlat ağacının filizleri havanda
dövülerek lapa şekline getirilir. Böceğin ısırdığı yere lapa durumunda konur ve
temiz bir bezle bağlanır. Kısa süreçte böceğin soktuğu yerdeki ağrı ile şişlik
iner. Ahlat, belirli bir ölçüde sürekli tüketildiğinde kalp rahatsızlıklarını
tedavi eder. Bitkisel tedavi bakımından ahlat çok önem arz etmektedir.
Ancak ahlat tüketiminin de spesifik miktarlarda sınırlandırılması
gerekmektedir. Başta aç karnına yenmemeli hemde çok tüketilmemelidir. Ahlat
meyvesi kadar ağlan ağacının yaprak kısmı da harika etkiye sahip şifalı
bitkiler içerisindedir. Yaprakları ile filizlerinden elde edilen lapalar
deri rahatsızlıklarına ve zehirli haşere sokma iyileşmesinde çok etkin rol
oynar. Böbrek hastalıkları buna bağlı olarak idrar yolu iltihabına etkin rol
oynar. Ahlatın meyvelerini taze olarak tüketebileceğini gibi kurutarak da
kullanabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder