7 Ekim 2013 Pazartesi

Ahlat (Pyrus Elaegrifolia)


                Ahlat ağacı , yabani olarak yetişebilen ve Gülgiller familyasından olan bir ağaçtır. Çakal armudu olarak da tanınan bu yabani armut, her koşulda yetişebilir. Ormanlık Bölgelerde daha yaygın bir biçimde bulunmaktadır. Bulundukları bölgenin niteliklerine göre beş ile dokuz metre arasında büyüyebilmektedir. Karakteristik etkisi ise kısaca bir ağaç çeşidi olmasıdır. Ağlat ağacı Yaprak kısmı yaygın olarak dar, kısaca, tüylü ve gri renge sahiptir. Son baharda çiçek açan bu ağacın meyveleri yaz aylarında ise olgunlaşmaktadır. Ahlat ağacı genel nitelikleri içinde meyvelerinin çok tüketiminin kabız yapmasıdır. Ahlat ağacına armut aşısı yapılarak normal armut üretimi de yapılabilmektedir. Ahlatın en değerli nitelikleri içinde zehirli haşere sokmasında filizlerinin kullanılabilmesidir. Ahlat meyvesinin içerisinde kişi sağlığı bakımından çok yararlı olan pektin, vitamin C ve vitamin B1 bulunmaktadır.  

Ahlatın Faydaları

• İdrar yollarındaki iltihabı kurutur,
• Vücuttaki zarar verici maddelerin tahliye edilmesini sağlar,
• Sinirsel hastalıklara ve gerginliğine faydalı gelir
• İdrar söktürür,
• İshali durdurur,
• Kalbi korur hemde kuvvetlendirir,
• Zehirli hayvan ile haşarat sokmasında zehrin tesirini imha eder.

                Ahlat ağacının meyveleri denli yaprakları da çok yararlı hemde şifalıdır. Ahlat yapraklarından kaynatılarak elde edilen çay idrar yolları iltihabı ve enfeksiyonunu kısa süreçte tedavi eder. Ahlat yani yaban armudu diyare tedavisinde çok faydalıdır. Ahlat sıcak suda kaynatılır ve bu su içilirse ishali kısa zamanda durdurmaktadır. Aynı sürede zehirli haşere sokmalarında zehri etkisiz duruma getirir. Bunun amacıyla ahlat ağacının filizleri havanda dövülerek lapa şekline getirilir. Böceğin ısırdığı yere lapa durumunda konur ve temiz bir bezle bağlanır. Kısa süreçte böceğin soktuğu yerdeki ağrı ile şişlik iner. Ahlat, belirli bir ölçüde sürekli tüketildiğinde kalp rahatsızlıklarını tedavi eder. Bitkisel tedavi bakımından ahlat çok önem arz etmektedir. Ancak ahlat tüketiminin de spesifik miktarlarda sınırlandırılması gerekmektedir. Başta aç karnına yenmemeli hemde çok tüketilmemelidir. Ahlat meyvesi kadar ağlan ağacının yaprak kısmı da harika etkiye sahip şifalı bitkiler içerisindedir. Yaprakları ile filizlerinden elde edilen lapalar deri rahatsızlıklarına ve zehirli haşere sokma iyileşmesinde çok etkin rol oynar. Böbrek hastalıkları buna bağlı olarak idrar yolu iltihabına etkin rol oynar. Ahlatın meyvelerini taze olarak tüketebileceğini gibi kurutarak da kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder