Kendine has aroması ve lezzeti ile mutfaklarda çok sık
kullanılmakta olan bir meyve olan ahududu aslında pek çok insanın
bilmediği olağanüstü etkiye sahiptir. Frambuaz olarak ta tanınmakta olan
ahududu meyvesi yurdumuzda de yetiştiği için öteki şifalı bitkiler ile
karşılaştırıldığında daha makul bir fiyata sahiptir. Kırmızı bir dut görünümüne
sahip olan bu sihirli bitki türü meyve olarak yenilebileceği gibi aynı sürede
reçeli yapılmakta hemde kurutulup çay olarak da tüketilebilmektedir.
Ahududunun yararları pek fazla olup bitkisel tedavi yöntemlerinde en fazla kullanılanların başında yer elde etmektedir.
İşte onlardan bir kısmı ;
• Vücutta birikmekte olan toksin maddelerin çok kısa
süreçte dışarıda atılmasına destek olur.
• Kirli kanın temizlenmesine destek olur.
• Yüksek enerji barındıran yapısı ile ahududu
tüketen şahısa enerji verir.
• İçerisinde barındırdığı etken maddeler yardımıyla
bedende yükselen ateşin düşmesini sağlar. Ama ateş yükselmesi bir rahatsızlık
belirtisi olduğu için ateş düştükten sonra yine de doktora gidilmesi hemde ateş
yükselmesinin sebebinin belirlenmesi tavsiye edilir.
• Ahududu fazla demir içeren yapısı ile bedende
kan üretimini destekler ve bu etkisi yardımıyla kansızlığı engeller.
• İçerisinde çok fazla ölçüde A vitamini barındırdığı
için göz bozukluğu bulunan İnsanların sürekli olarak kullanması tavsiye edilir.
Ahududu bu etkisi yardımıyla körlüğü engeller.
• Frambuaz yani ahududu meyvesi diyabet
rahatsızlığını önlemesinin yanı sıra diyabet hastalarının değerlerinin kontrol
altında tutulmasına da destek olur. Fakat diyabet rahatsızlığı bulunan
İnsanların bu meyveyi taze olarak sınırlı ölçüde tüketmeleri tavsiye edilir.
• İdrar söktürücü etkisi yardımıyla bedende birikmiş olan
fazla ödemin tahliye edilmesini sağlar.
• Bağırsakları çalıştıran etken maddelere sahip olduğu
için kabızlığa yararlı gelir.
• Romatizma rahatsızlığı olan kişiler sürekli olarak
tüketirlerse rahatsızlıklarına karşı çok yararlı geldiğini fark edeceklerdir.
• Ahududunun bir öteki yararı da boğaz rahatsızlıklarına
ile diş eti iltihaplarına uygun gelmesidir. Bunun için Ahududu kurusu
kaynatıldıktan sonra daha sonra ılınan suyunda ağız çalkalama yapılması
yeterlidir. Tekrar kaynayan suyun buharına gözün tutulması durumunda göz
nezlesinin tedavi olmasına başarılı yararları vardır.
Ahududu
meyvesi aynı sürede yüz bakımında kullanılır. Günümüzde piyasada satışı
yapılan pek çok pahalı deri sıkılaştırıcı merhem incelemesi yapıldığında
içeriğinde ahududu otu barındırdığı bulunur. Ahududun meyveleri ezilip püre
şekline getirildikten sonra yüze sürülür ve biraz beklendikten sonra ılık su
ile yıkanırsa cildi sıkılaştırır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder