10 Ekim 2013 Perşembe

Ahududu (Rubus idaeus)




Kendine has aroması ve lezzeti ile mutfaklarda çok sık kullanılmakta olan bir meyve olan ahududu aslında pek çok insanın bilmediği olağanüstü etkiye sahiptir. Frambuaz olarak ta tanınmakta olan ahududu meyvesi yurdumuzda de yetiştiği için öteki şifalı bitkiler ile karşılaştırıldığında daha makul bir fiyata sahiptir. Kırmızı bir dut görünümüne sahip olan bu sihirli bitki türü meyve olarak yenilebileceği gibi aynı sürede reçeli yapılmakta hemde kurutulup çay olarak da tüketilebilmektedir.

Ahududunun yararları pek fazla olup bitkisel tedavi yöntemlerinde en fazla kullanılanların başında yer elde etmektedir. İşte onlardan bir kısmı ;

• Vücutta birikmekte olan toksin maddelerin çok kısa süreçte dışarıda atılmasına destek olur.
• Kirli kanın temizlenmesine destek olur.
• Yüksek enerji barındıran yapısı ile ahududu tüketen şahısa enerji verir.
• İçerisinde barındırdığı etken maddeler yardımıyla bedende yükselen ateşin düşmesini sağlar. Ama ateş yükselmesi bir rahatsızlık belirtisi olduğu için ateş düştükten sonra yine de doktora gidilmesi hemde ateş yükselmesinin sebebinin belirlenmesi tavsiye edilir.
Ahududu fazla demir içeren yapısı ile bedende kan üretimini destekler ve bu etkisi yardımıyla kansızlığı engeller.
• İçerisinde çok fazla ölçüde A vitamini barındırdığı için göz bozukluğu bulunan İnsanların sürekli olarak kullanması tavsiye edilir. Ahududu bu etkisi yardımıyla körlüğü engeller.
Frambuaz yani ahududu meyvesi diyabet rahatsızlığını önlemesinin yanı sıra diyabet hastalarının değerlerinin kontrol altında tutulmasına da destek olur. Fakat diyabet rahatsızlığı bulunan İnsanların bu meyveyi taze olarak sınırlı ölçüde tüketmeleri tavsiye edilir.
• İdrar söktürücü etkisi yardımıyla bedende birikmiş olan fazla ödemin tahliye edilmesini sağlar.
• Bağırsakları çalıştıran etken maddelere sahip olduğu için kabızlığa yararlı gelir.
• Romatizma rahatsızlığı olan kişiler sürekli olarak tüketirlerse rahatsızlıklarına karşı çok yararlı geldiğini fark edeceklerdir.
• Ahududunun bir öteki yararı da boğaz rahatsızlıklarına ile diş eti iltihaplarına uygun gelmesidir. Bunun için Ahududu kurusu kaynatıldıktan sonra daha sonra ılınan suyunda ağız çalkalama yapılması yeterlidir. Tekrar kaynayan suyun buharına gözün tutulması durumunda göz nezlesinin tedavi olmasına başarılı yararları vardır.

                Ahududu meyvesi aynı sürede yüz bakımında kullanılır. Günümüzde piyasada satışı yapılan pek çok pahalı deri sıkılaştırıcı merhem incelemesi yapıldığında içeriğinde ahududu otu barındırdığı bulunur. Ahududun meyveleri ezilip püre şekline getirildikten sonra yüze sürülür ve biraz beklendikten sonra ılık su ile yıkanırsa cildi sıkılaştırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder