26 Kasım 2013 Salı

Avokado (Persea Americana)


avokado

Avokado , yurdu orta Meksika olan , defnegiller ailesine ait tropik bir ağaç ve bu ağacın, armuda benzer şekilli meyvesinin adıdır. Islah edilmemiş rengi siyahtır. Yeşil renge sahip meyvesinin dolgun bölümü kremsi ve sarımsıdır. Ağacı 20 m ‘ye dek büyüyebilir. Meyvenin ağırlığı ise 1 kg’a dek çıkabilir. Ortasındaki tohumu geniştir. Şeklinden dolayı ‘’ timsah armudu ‘’ dendiği de olur.
Orta ve Güney Amerika kıtasında, bu meyveye ait bulgular yüzlerce yıl öncesine uzanır. Avrupa’ da bilinmekte olan en eski kayıtlar 16. – 17. yy’ a aittir. Türkiye’de tanınması 1970’li yıllara rastlar. Amerika’dan Türkiye’ye getirilen, deneme amacıyla dikilen fideler başarılı neticeler vermiştir. Böylece faydalı bitkiler arasındaki yerini kolayca almıştır.
Avokado, bünyesinde fazla ölçüde lipit (yağ) barındırmaktadır. Ama tatlı değildir. Barındırdığı yağ sayesinde vejetaryen mutfaklarda et yerine rahatlıkla kullanılabilmektedir. Besleyici olan bu meyve, taze olarak farklı sos ile salatalarda tercih edilir. Kaşıkla sıyrılarak alınır. Zeytin benzeri çekirdeğinden değil, yapısında bulundurduğu tabi yağ sayesinde, kendisinden yağ elde edilebilen nadir meyvelerdendir. Bu sebeple de avokado yağı, en az zeytinyağı kadar kıymetli doymamış bir yağ çeşitidir. Taze ya da kurutulmuş durumda kaynatıldıktan sonra, demlenerek tüketilen avokado çayı günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır. Doğal tedavi amacı ile tüketildiğinde bünyesinde bulundurduğu % 30 oranındaki uçucu yağ yardımıyla çok olumlu neticeler vermiştir.
Avokado Yararları
·         İçeriğinde alfa linolenik asit bulunmaktadır.
·         Avokado meme ve kolon kanserlerine karşı fazla koruma sağlar. Çünkü omega - üç yağ asidinin tedavi etme gücü kuvvetlidir.
·         Yağında olan E vitamini kalp rahatsızlıklarında % otuz tedavi sağlar.
·         Yine E vitaminine bağlı olarak, deri yaralarının ve iltihaplarının tedavi sürecini kısaltır.
·         Cildi dış faktörlere özellikle de güneş ışınlarına karşı korur.
·         Cildin kurumasını engeller.
·         Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
·         Kemoterapi tedavisi sonrası meydana gelen yorgunluğa karşı çok iyi koruyucudur.
·         Kabızlıkta etkin rol oynar.
·         Vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar.
·         Kandaki kötü huylu kolesterolün yükselmesini engeller.
·         Çayının gargarası diş eti tedavisinde kullanılmaktadır.
·         Böbrek ağrısını giderir, taş düşürmeye yardım eder. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder