9 Kasım 2013 Cumartesi

At Kuyruğu (Equisetum)


                At kuyruğu otu ılıman iklimi sever ve sulak bölgelerde yetişmektedir. Ayrı Olarak kumlu toprağı sever. Sulak ile ormanın derinliklerinde yetişmektedir. Fazla senelik olan bu otun kökü toprak altında bir metre derine dek iner. Bu otun gövdesi boğumlardan oluşur ve içi de boştur. At kuyruğu Yaprak kısmı dikenlidir, yeşil, kahverengi renklerde olabilir. Genellikle çiçeksiz hemde bir metre yakınlarında olan bu otun yurdumuzda 10 çeşidi yetişmektedir. At kuyruğu yetiştiği alana göre çeşitleri de değişmektedir. At kuyruğu, meyveleri kırmızı renkten siyaha doğru olgunlaştıkça renk değiştirir.

                At kuyruğu toplum içinde tarla atkuyruğu kırkkilit bitkisi, katır kuyruğu, ekli bitki, tilki kuyruğu, zemberek bitkisi, beygir kuyruğu olarak da tanınmaktadır.

                At kuyruğu çayı, mide kanamalarını dindirir böylece engeller. Ayrı olarak idrar söktürücü etkisi bulunan bu çay taş ile kum dökmeye de destek olmaktadır. Nefes darlığı çekenlere birebirdir.

At kuyruğu yararları
• At kuyruğu meyveleri ezilerek krem yapılır. Bu krem deri yaralarına çok yararlıdır,
• Romatizma hastalıklarını giderir,
• Nikris rahatsızlığına faydalı gelir,
• Bayanların adet kanamaları şikayetlerini giderir,
• İdrar sökücü etkisi bulunmaktadır,
• Mide kanamalarını engeller,
• Böbrek kum ve taşlarının atılmasına destek olur,
• Astım ile nefes darlığı sorunlarına yararlıdır,
• Veremi tedavi eder.

                At kuyruğu bitkisel tedavi amacıyla ilk olarak iki avuç at kuyruğu sürgünü üç litre suda bir gün süresince bekletilir. Bu su ile banyo yapılır. Ancak burada dikkat edilmesi gerekli olan nokta bireyin su içerisinde kalmasıdır. Yani böbreklerinin bulunduğu kısma yani göğüs kafesinin altına gelecek biçimde banyoda oturmalıdır. Bu işlem böbrek taşlarının ve kumun kaybına yararlı olmaktadır.


                At kuyruğu çayı böbrek ile karaciğer hastalıklarına yararlıdır. İltihaplı yaralar ile mayasıl kaşıntıları amacıyla faydalı bir tedavi sunar. Kuru yaz sürgünü 2 çay kaşığı bitki beş bardak kaynar suya atılır böylece on beş dakika bekletilir. Bu çay ılık bir biçimde tüketilir. Aynı ölçüde normal suya konularak bir gün bekletilirse tekrar aynı çay elde edilmektedir. Şifalı bitkiler içinde at kuyruğu çayı için bitki haziran ayında sapları toprağa yakın kısmından kesilir ve kurutulur. Yaprak Kısmı gövdesinden ayrılmaya başladığında bitki türü kurumuş demektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder