2 Ocak 2014 Perşembe

Ayı Üzümü



Ayı üzümü fundagiller ailesinden ılıman bölgelerde de yetişebilen, ana yurdu Kuzey Yarımküre olan üzümsü bir bitki türüdür. Yurdumuzda farklı yörelerde yetişebilen ayı üzümü, çalı üzümü, yaban mersini, kaskanaka, çalı çiçeği, ligarba, likapa, mosi, köpek üzümü, cırtlık çileği benzeri adlarla de tanınmaktadır. Tanınan elli denli çeşidi bulunmaktadır. Meyveleri kan kırmızıya benzer, ekşi içinde sert çekirdeği bulunan bir bitki türüdür. Meyveleri ayılar tarafından çok sevilir. Ayı üzümü içinde türlü organik asitler, tanen, triperten türevler, flavonoler, fenol glikozitler, reçine, vitaminler ile mineraller vardır.

Maki türünde, Kısa boylu bir bitki çeşiti olan ayı üzümü nemli ortamları sever hemde her sezon yeşil kalır. Her ne denli kendi kendine yetişse de, kimi yörelerde toplu üretimi de yapılmaktadır. Şifalı bitkiler kategorisinde olabildiğince kıymetli bir yere sahip bulunan ayı üzümü ilaç sanayisinde de kullanılır. Gerek meyvelerinden, gerek de kalın yapraklarından bitkisel tedavi kısmında faydalanılır. Meyveleri aynı sürede reçel ile pekmez imalinde kullanılmaktadır. Meyvelerin içeriği olabildiğince çok su ile karbonhidrat içerir, bu sebeple diyabet hastaları için sakıncalı olabilir.

Ayı üzümünün yararları şu şekilde listelenebilir, 

• Kalp krizi tehlikesini azaltır.
• Kolesterolü düşürür.
• Göz hastalıklarında yararlıdır.
• Mikrop öldürücü tesiri nedeniyle, idrar yolları, böbrek ve mesanedeki iltihapları giderir. • Gece işemelerine etkin rol oynar.
• Kabız edici bir bitki türüdür.
• Kanı arıtır, toksinleri atar.
• Prostat büyümesini engeller.
• Anti kansorejen tesiri bulunmaktadır.
• Tedavi edici, antiseptik, tahriş öneyici nitelikleri bulunmaktadır.


İyileştiren tesiri ayı üzümü çayı yapılarak ve dıştan bakteri öldürücü tesiri nedeniyle yaraları temizlemek amacıyla kullanılmaktadır. Ayı üzümü çayı yapraklar kaynatılmadan, demlenerek yapılması gerekmektedir, çünkü içerisindeki tanin nedeniyle bulantı ile kusmaya neden olur. Kaçkar dağlarında da yapılan çay, Sapanca çayı olarak anılır. Hamilelere, süt veren bayanlara ile Ufak çocuklara önerilmemektedir. Öteki otlar gibi bilir kişi gözetiminde tüketilmesi tavsiye edilir. Bitkisel tedavi sürecinde ayrı ürünlerle harmanlanıp çay karışımları yapmak vasıtasıyla de kullanılmaktadır. Ayıüzümü yaprağı bir haftadan çok kullanılmaması gerekir. İçerisinde Bulunan tanin ile hidrokinon nedeniyle karaciğer, mide ile böbrekleri tahriş edebilir. Dikkatli kullanılmasında yarar bulunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder